Om Zaar Tolling

 

 

Zaar Tolling driver uppfödning av Nova Scotia Duck Tolling Retriever. Kenneln drivs av Familjen Zaar som bor i Skurup. Efter att familjen köpt sin första “Tollare”, Chika från Småland, bestämde de sig för att ta en kull på henne. Därefter har de fortsatt med en till kull från Chika och även två kullar från dottern Aila, som också ägs av Familjen Zaar. För mer info klicka på fliken ‘valpar’ i menyn ovan.

Rasen “Tollare” beskrivs som envis, intelligent, arbetsglad, lättlärd, rolig, krävande, pigg, glad, viljestark, slug, intensiv, lurig och reserverad. Och är den minsta i släktet retriever.
Nova Scotia Duck Tolling Retriever är en förhållandevis ny ras i Sverige. Den första kom hit 1984, men i hemlandet Kanada går historien så långt tillbaka som till mitten av 1600-talet. Tollaren är liksom alla andra retrievers en jakthund, framavlad att apportera döda och skadade fåglar. Men tollaren skiljer sig från övriga retrievers i och med att den även är avsedd att användas i ytterligare ett moment. Den lockar fåglarna inom skotthåll och det är detta som kallas tolling.

 cola-cumulus080117